Rock 'n Roll
Rock 'n Roll

Het Amerika van begin jaren '50 was qua muziekmarkten extreem gescheiden in een blanke en zwarte markt. Toonaangevend in de zwarte muziek was rythm and blues, hierbinnen ontwikkelden zich verschillende stijlen zoals De Nieuw Orleans rythm and blues (Fats Domino), de Chicago rythm and blues (Bo Dudley) en de doo wop (the Drifters).

De blanke jongeren kenden slecht de country en western en amusementsmuziek en soms jazz of franse chansons. Deze jongeren gingen steeds meer naar de zwarte radiozenders luisteren. De grote, blanke platenmaatschppijen moeten zeer tegen hun zin actie ondernemen om de markt niet geheel te verliezen. Door het uitbrengen van covers, zwarte muziek in een blanke versie, een afgezwakte dansbeat, een blanke zanger, gekuiste tekst en geen felle tenorsax. Deze vermenging van rythm and blues met country en western levert de snel populair wordende Rock 'n' Roll muziek op.

De Rock 'n Roll paren van tegenwoordig dansen op muziek van Elvis Presley maar ook op muziek van bijvoorbeeld Prince of Celine Dion. Rock 'n Roll is een geheel eigentijdse danssport waarbij de dansparen hoogstaande acrobatische toeren uithalen. Niet het 'swingen' staat voorop maar sportiviteit en explosiviteit.

De vetkuiven en petticoats zijn verdwenen (wie deze zoekt moet naar de Boogie Woogie) en hebben op wedstrijden plaatsgemaakt voor strakke glimmende showpakken. Op danslessen komt iedereen gewoon in vrijetijdskleding. Net zoals het lezen begint met aap, noot, mies, begint het Rock 'n' Roll ook eerst met de (gesprongen) basispas en vervolgens met een spreidsprong en een kniesprong. Dit wordt dan verder opgebouwd. Dus: wil je iets bijzonders en heb je lef, dan is Rock 'n Roll echt iets voor jou !

De Rock 'n' Rollers die wedstrijden willen dansen komen uit in zes klassen: A, B, C, D en Jun A en B. De topparen dansen in de internationale A-klasse en laten de meest spectaculaire acrobatische dansfiguren zien. Daarnaast zijn er (inter)nationale dansklassen voor de jeugdige dansers van respectievelijk 8 tot 14 jaar en 13 tot 17 jaar. In deze klassen bevindt zich het talent van de toekomst.

Ballroomdancing.nl heeft als doel het stimuleren van dans, in welke vorm dan ook.
Copyright 2001-2024 Ballroomdancing.nl. Alle rechten voorbehouden. Idee en ontwikkeling: Enpresiv / Dennis de Kriek.