Hip Hop
Hiphop & funk kennen we van TV. MTV, jimTV en TMF zenden dagelijks hun portie uit. In de flashy clips krijgen we verschillende stijlen en vormen van de streetdance te zien. Het spreekt enorm veel mensen aan. Jong en oud, dik en dun, kort en lang. Iedereen vindt het leuk om te zien en te doen. Voor ons gaat het vooral om het dansen, maar er is meer. Een hele geschiedenis gaat vooraf aan die wereld van heavy beats, baggy kledij en sexy chicks op een hydraulische wagen. Het gras is ook niet altijd zo groen als het lijkt. Hiphop is gegroeid tot levenswijze, een gedachtengoed.
Hiphop steunt op zijn 4 pijlers. Dit zijn dj'ing, mc'ing (rappen), dance (streetdance, breakdance) & graffiti. Hiphop en zijn pijlers ontstonden door samenloop van verschillende culturen en maatschappelijke situaties. Hip hop is gegroeid. Het was en is een zowel muzikaal als sociaal onderdeel van de zwarte jongerencultuur. Drie belangrijke voorwaarden lagen aan de basis.
Op de eerste plaats was daar de oude Afrikaanse traditie, die tot in Onze Tijd in Amerika overleefde: door een ritmische basis gesteund, praat/ zingt/stelt men zaken aan de orde, soms vanuit een maatschappelijk politieke visie, soms vanuit gegevens uit de samenleving. Het waren de griots, reizende vertellers uit Afrika, die begonnen met het vertellen van verhalen met begeleiding van drums. Zij vertelden de laatste nieuwtjes en gingen daarbij van dorp tot dorp. Rappen is dus een overgeleverde vorm van de Afrikaanse traditie. Rappen is snel spreken op de maat van de beat. Men doet dit: swingend, met veel woorden, met rijmwoorden en met woorden die met dezelfde letter beginnen. Men kan het oa hebben over het vertellen van gebeurtenissen (message rap), denk hierbij aan Grandmaster Flash & The Furious Five met hun kassucces the message in 1982. Deze klassieke hiphop song werd in 1997 in een nieuw kleedje gestoken door Puff Daddy & Mase met Can't Nobody hold me down. Het vertellen over: geweld, gangs en wapens (gangsta rap) werd uitgevonden aan de West-Coast (California) door niemand minder dan Ice-T. Rap is poezie en alle rappers zijn dichters, de ene al wat beter dan de andere.
Op de tweede plaats was er in de jaren 30 in Harlem de ontdekking van de zgn. acrobatic jazz, een vorm van dans die nooit werd opgepikt door de danswereld. In Harlem werd dans al snel ingepast in sociale jeugdprogramma's.
Op de derde plaats noemen we de enorme technische ontwikkeling van afspeelapparatuur. De ontwikkeling tot de hedendaagse elektrosound kwam juist eind de jaren 70 goed op gang. De Jamaicaanse dj Kool Herc werkte in 1974 in een club in de Bronx. Daar paste hij zich aan de toen populaire funkgolf aan (de New Yorkers waren niet zo happig op zijn reggae). Hij nam 2 draaitafels met daarop 2 copies van dezelfde plaat (veelal soul & r&b) en hiphopte (via zijn mengpaneel) op en neer tussen die twee platen om zodoende de break te verlengen, wat meestal het meest dansbare gedeelte van de plaat was. Kool Herc was een performer, hij stond ook bekend om het aankondigen van zijn platen op een rijmende en humoristische wijze (voorloper huidige rappen). De mensen die op zijn shows afkwamen ontwikkelden een bijpassende dansstijl.
Terecht wordt Kool Herc als de peetvader van de hiphop scene beschouwd. Dat gebeurde ook bij de dj en scratcher Afrika Bambaata, die een gang van dansers om zich heen verzamelde die de nieuwe dansstijl op straten en pleinen toonden. Hij maakte een zeer populaire clubhit in 1979 planet rock genaamd, die ervoor zorgde dat deze leuke en originele manier van dansen al vlug een rage werd. Zijn stijl kenmerkte zich door 2 vormen.
De definitieve doorbraak van hiphop in Europa kwam er pas in de negentiger jaren. Hiphop werd een levenstijl met alles erop en eraan: mode, attitude, video clips, graffiti, DJ's, scratchers, rappers, dancers, ... In Amerika is hiphop een commercieel fenomeen geworden. Het is goed voor 11% van alle verkochte US muziek. Het gaat hiermee andere muziek zoals: country, r&b en zelfs rock vooraf. Het blijft groeien. Als we even een kijkje nemen in de Billboard top van de 30 albums aller tijden vinden we hier alvast Eminem, Lauryn Hill, Everlast, Jay-z, Will Smith, Juvenile, 2Pac en Busta Rhymes. En dan hebben we het nog niet over de sterk door hiphop beinvloedde r&b groep TLC. Van hun albums geraakten er 4 in de top van de charts.
Tot slot nog even het onderscheid tussen funk en hiphop. Hiphop als muziek genre is muziek gemaakt door DJ's gebruikmakend van scratching, sampling en rap. Funk daarentegen is live-muziek met veelal gitaren en blaasinstrumenten. Namen uit de funkwereld zijn: James Brown, Stevie Wonder, Earth Wind & Fire, Prince ...