Stijldansen Ballroom/Latin
Stijldansen Ballroom/Latin

Wat is stijldansen nu eigenlijk? Niemand kan eigenlijk een specifieke definitie geven.Er zijn mensen die dansen beperken tot passen en figuren, maar voor de echte dansliefhebber ligt het in de constante verandering en ontwikkeling. Nieuwe dansen en variaties worden nog steeds toegevoegd. De Wals kwam in de negentiende eeuw. De Foxtrot, Tango en Two-Step vroeg in de twintigste eeuw. In de 50er jaren kwamen nieuwe variaties, zoals de Swing met de geboorte van Rock 'n' Roll. De 70er jaren waren de tijd van disco en in de 90er jaren hebben een nieuwe intresse voor 'country line' en 'couple dancing' gezien. Twijfels bestaan of deze twee laatst genoemde officeel bij ballroom dansen horen of niet, maar dat is een kwestie van smaak.

Stijldansen is ook bekend om het sociale aspect, omdat het het contact tussen danspartners vergroot. Terwijl het een prachtige vorm van kunst is, is het ook jaren lang een deel geweest van het dagelijks leven van velen. Het gaf velen de mogelijkheid om samen te komen, vriendschappen te onderhouden en een gezellige avond te hebben.

De laatste tijd heeft stijldansen een onverwachte 'comeback' gemaakt. Lessen worden op vele plaatsen en aan mensen van verschillende leeftijden gegeven. Stijldansen blijft een sociale bezigheid voor wat oudere mensen, maar ook bij jongere mensen komt het steeds meer in trek.

De principes van het stijldansen kunnen toegepast worden op alle soorten musiek, of je nu naar klassieke walzen luistert, of naar disco of rock. Dit is omdat stijldansen een strikt tempo volgt. Voor de beginnnende danser betekent dit, dat de muziek een gelijk patroon aan tellen vertoont. De twee meest voorkomende typen zijn 3/4 of 4/4. Dit betekent dat je favoriete muziek een perfect dans-nummer is.

Ballroomdancing.nl heeft als doel het stimuleren van dans, in welke vorm dan ook.
Copyright 2001-2023 Ballroomdancing.nl. Alle rechten voorbehouden. Idee en ontwikkeling: Enpresiv / Dennis de Kriek.